home
Home

 

persoonlijk
Persoonlijk

 

muziek
Muziek

 

geofictie
Geofictie

 

Muka
Muka

 

verhalen
Verhalen

 

foto's
Foto's

 

colofon
Colofon

Van lezen schrijven

Vooraf

De onderstaande teksten heb ik lang geleden bijeen verzameld, grotendeels tijdens het lezen van het nieuws. Vandaar dat het niet heet "Van horen zeggen" maar "Van lezen schrijven". Bronvermeldingen heb ik echter zelden of niet.


Teksten

Freek de Jonge bij de presentatie van de nieuwe druk van de Dikke Van Dale: "Een batterijkip is een kip die battereieren legt."

Karakterisering van een VVD-er in de Volkskrant: "Zo'n man die consequent mannen mannen noemt, en vrouwen dames."

Celbioloog Sheldrake: "Persoonlijk vind ik het weinig overtuigend dat het gehele heelal culmineert in president Bush. Antropocentrische theorieën over het doel van evolutie lijken me niet adequaat."

Mooie palindroom: God, red nu 'ns 'n underdog!

De Grote Boze Wolf heeft een plannetje met een staartklok die hij op zolder gevonden heeft. Bij de wolf met de zeven geitjes lukte het ook, dus waarom niet met drie biggetjes...? Hij verkleedt zich als huis-aan-huis verkoper, en gaat naar de biggetjes. Knor doet open. Wolf: "Goedemorgen, jongeman! Bent u geïnteresseerd in een volledig uitgeruste keuken, compleet met oven, magnetron, ijskast en veertig potten en pannen?" Knor: "N-nou, nee. We hebben alles wat we nodig hebben. En..." Wolf: "GEWELDIG! Dat spaart ons weer een hoop transportkosten! Als kado krijgt u deze prachtige staartklok! Veel plezier ermee!"

Uit de Bescheurkalender van Koot en Bie: De vingerplant wenkte wanhopig om water.

En deze ook: Qua kosten, gemak, plezier en gezelligheid zit de cavia ergens tussen de geranium en de electrische slagroomklopper.

Een citaat uit de help-schermen van WordPerfect: "U kunt de instellingen in dit menu veranderen als de manier waarop de tekst op het beeldscherm wordt weergegeven u niet aanstaat."

Een alternatieve versie van de zin: "Deze zin geen werkwoord" is wellicht zoiets als: "Verteld door middel van een zin zonder onderwerp." En wat te denken van: "Onmogelijk te begrijpen zonder zelfstandig te gebruiken." "Er is in deze zin geen lijdend voorwerp." "In deze wel meer niet." "En om een zin te formuleren zonder een naamwoord bij te voegen moet je je in bochten wringen." Enigszins vergelijkbaar is de vraag: "Gaat u op deze vraag ontkennend antwoorden?"

Het dunste boek ter wereld: Duizend jaar Duitse humor. Ook gehoord: My wisdom door Arnold Schwarzenegger.

"Lezen? Als ik wil lezen schrijf ik zelf wel een boek!" (uit een oude uitzending van Spijkers met Koppen).

"Iedereen die zich zorgen maakt over de stijging van de criminaliteit, moet een ander ochtendblad nemen."

Een commissaris van de koningin tegen een burgemeester: "Jij bent er zo een die een dorp wil vernielen om te bewijzen dat ie een stad kan besturen." Het had de burgemeester tot inkeer gebracht.

In het dope-circuit noemen ze de laatste tijd een plotseling opkomende misselijkheid het Hirsch Ballin-syndroom.

En hoe zat het ook weer met die vissers (Innuit of uit IJsland of zo?) die met hun scheepje de oceaan op voeren om vis, en zwemmend terugkwamen met een koe. Een koe, ja. Die was uit de lucht komen vallen, recht op hun bootje. Bleek een Russisch vrachtvliegtuig te zijn geweest met een defecte laadklep.

Frank Zappa was de ontdekker van Alice Cooper. Het verhaal over de ontdekking gaat als volgt: Alice Cooper werkte ook in de begintijd al met een indrukwekkende show vol lichteffecten, ontploffingen en rook. Bij een van zijn optredens hing over het hele podium weer eens een rookgordijn, en toen eindelijk de rook wat optrok, zat er nog maar één persoon in de zaal; Frank Zappa. Die bood Alice Cooper direct een platencontract aan.

"Met de VVV in Winschoten." "Goedemiddag, u spreekt met de VPRO. Ik zou vanavond graag muziek willen horen in Winschoten, kan dat?" "Nee." "Nee?" "Eeuh... ja... u kunt naar het winkelcentrum gaan; daar is muziek uit luidsprekers."

Uit de Bescheurkalender 1975. Bij de kapper. "Wat denkt u van Ajax meneer?" "Tja, kapper, wat zal ik zeggen. Wel de dapperste na Achilles, dacht ik." "Mijn idee meneer, maar ja, het zat er altijd al in, hè, met de koning van Salamis als vader."

Sesamstraat: "Hallo, ik ben vergeetachtige Jan. En ik heet zo, omdat... eeuh... omdat..."

De meneer die levensmiddelentechnologie (wat een vak!) had gestudeerd, had ook wat over metalen geleerd. De radiopresentator vraagt: "Hoe komt het dat gouden armbanden minder afgeven op de huid dan zilveren?" En hij antwoordt: "Eeuh, nou, goud is minder reactief." "Aha! Dus dat is de reden! Nou, dank u zeer, hoor."

"Helaas is vandaag de weerman ziek. Dan maar zelf naar buiten kijken."

Iemand noemt een indrukwekkende lijst nationaliteiten op van een onderhandelingsdelegatie van de Verenigde Naties. Een Nigeriaan, een Braziliaan, twee Zweden en een Koreaan, of zoiets. "O ja," reageert de verslaggever, "en als ze gaan onderhandelen, gooi je er gewoon veel bier overheen en dan verstaan ze elkaar vanzelf wel, dat idee."

Wekelijks op de VPRO-radio luidt de laatste zin van de presentator, in de allerlaatste halve minuut van het programma: "Is er nog tijd voor ons telefoonspelletje? (...) Nee...? U hoort het: helaas is er ook deze keer voor ons telefoonspelletje geen tijd meer..."

Cogito, ergo etiam nunc non scio (ik denk, en dus weet ik het nog steeds niet).

Freek de Jonge tegen publiek: "Het is een klotewereld, afijn, daar werkt u zelf aan mee..."

In de Volkskrant stond op 13 juni 1992 een spotprent op Hans van Mierlo. Leunt nonchalant met één arm op een kast met laatjes 'snelle oplossingen,' 'genuanceerde oplossingen,' 'simpele oplossingen' en 'oplossingen voor zo-op-het-eerste-gezicht-onoplosbare vragen,' vragend: "Wat was de vraag ook al weer?"

Uit Donald Duck 24 van 1994: Vader tegen Bernd: "Weet jij waar de kanarie is gebleven?" Bernd: "Nee pap. Heb je trouwens al gehoord hoe mooi de kat heeft leren fluiten?"

Gehoord op een plezierjacht in de Oudegracht, dinsdag 12 augustus 1997. "Hoe lang is een decennia?" "Nou... je hebt er verschillende."

Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer in september 1999 had minister-president Kok het in antwoord op vragen van de oppositie over "knelpuntoplossend gerelateerde uitgaven," die zijn voorkeur hadden. En meer van dat soort uitspraken. De parlementair journalist die sinds vijftien jaar meeliep, had het over de saaiste opvoering van het toneelstuk in al die jaren.

Johan Cruijff becommentarieerde de afloop van het Europees kampioenschap voetbal op televisie en zei letterlijk: "Je moet geen mening geven waar die er niet zijn," wat Henk van Hoorn op maandag 3 juli 2000 in Met Het Oog Op Morgen deed opmerken dat Cruijff de spijker weer eens in de roos schoot.

Het verschil tussen het aantal stemmen voor Al Gore en voor George W. Bush bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen was zó klein, dat (grote verwarring ontstond en) nog op de dag zelf duidelijk werd dat het nog dagen zou duren voor de einduitslag bekend zou worden. De zittende president Clinton kon zijn lachen nauwelijks inhouden toen hij de dag erna, in november 2000, op een persconferentie de volgende woorden sprak: "The people have spoken, but it's gonna take a while to figure out just what they've said." De dag daarna bood de Russische president Poetin aan om waarnemers te sturen die toezicht konden houden op de hertelling, en Cuba en Libië boden aan om te helpen tellen. De woordvoerder van het Witte Huis klonk zeer geïrriteerd, kon er nog geen gram humor van inzien, en ontkende dat andere landen de Verenigde Staten hulp zouden hebben aangeboden bij de verkiezingen.


naar het begin van deze bladzijde